Ελληνικός κινηματογράφος: Το στοίχημα δύο ηπείρων κ δώδεκα πόλεων

Οι άνθρωποι του Micro μ έχουν βαλθεί να δημιουργήσουν ένα φεστιβάλ που θυμίζει αυθόρμητο κίνημα. Κάθε χρόνο το κοινό του πρωτότυπου φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους πολλαπλασιάζεται και το δίκτυο των πόλεων που συμμετέχουν γεωμετρικά μεγαλώνει.

Φέτος, το 6ο Micro μ Festival, το οποίο για πρώτη φορά πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, τιμώντας την τάση αυτή γίνεται διηπειρωτικό εντάσσοντας στο δυναμικό του μεταξύ άλλων και την κοσμοπολίτικη Νέα Υόρκη.

Σε αντίθεση πάντως με το μέγεθος του φεστιβάλ η διαδικασία του παραμένει σταθερή: Το Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2016 οι δεκαπέντε ταινίες μικρού μήκους που έχουν προεπιλεγεί θα διαγωνιστούν ταυτόχρονα σε Ελλάδα και εξωτερικό προσκαλώντας το απανταχού κοινό του φεστιβάλ να ψηφίσει για την αγαπημένη του. Η νικήτρια ταινία θα ανακοινωθεί την ίδια ημέρα με τις γνωστές ζωντανές συνδέσεις και ο δημιουργός της, εκτός της διεθνούς αγάπης του κοινού, θα παραλάβει ως βραβείο υπηρεσίες ύψους 1,500 ευρώ* για την επόμενη ταινία του, μια ευγενική προσφορά της RGB post production.

Φίλοι και τεχνικά επιτελεία στις δώδεκα πόλεις που ανοίγουν πόρτες στην -ομολογουμένως- ευρύχωρη φανταστική αίθουσα του 6ου Micro μ Festival βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες. Η μεγάλη μέρα που η Αθήνα, το Ηράκλειο, η Πάτρα, η Πτολεμαΐδα, η Κέρκυρα και το Παρίσι θα συναντηθούν με τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, τα Χανιά, την Ξάνθη, τη Βέροια και τη Νέα Υόρκη πλησιάζει.
Μικρός που είναι ο κόσμος!

– Οι δεκαπέντε ταινίες που συμμετέχουν στο φέτος φεστιβάλ είναι οι εξής:
1. «A Moment Without Fear» του Ευάγγελου Βροχίδη
2. «Firaq» της Kάλλι Ζήφου
3. «Inner Land» της Βίβιαν Παπαγεωργίου
4. «Manuel Du Mort» της Αναστασίας Παλισίδου
5. «Phantom Limb» του Μιχάλη Φελάνη
6. «Simon Says» του Νίκου Τσεμπερόπουλου
7. «Yelena» του Δημήτρη Αμπατζή
8. «Αλ» του Αλέξη Κουάντα
9. «Γενέθλια» του Δημήτρη Κατσιμίρη
10. «Μια Ξύλινη Φλογέρα» του Παναγιώτη Κράββαρη
11. «Μολών λαβέ» του Μιχάλη Μαυρομούστακου
12. «Ὁ Κλειδαράς» του Μιλτιάδη Χρηστίδη
13. «Οκτώ Δεύτερα» του Μανώλη Λεβεντέλη
14. «Όμορφα Χρόνια» του Κυριάκου Αναστασίου
15. «Ρίζωμα» του Γιάννη Ζαφείρη

– Οι χώροι διεξαγωγής φέτος είναι:
Ø Αθήνα: Χυτήριο σημείο πολιτισμού, Ιερά Οδός 44, Κεραμεικός
Ø Θεσσαλονίκη: Κολοσσαίον, Βασιλίσσης Όλγας 150
Ø Ρόδος: Κινηματογράφος ΠΑΛΛΑΣ, Δημοκρατίας 13
Ø Χανιά:Studio ΟΧΟ NOU, Αγίας Κυριακής 29
Ø Πτολεμαΐδα: Πνευματικό Κέντρο, Περγάμου 80
Ø Κέρκυρα: ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ, Σχολεμβούργου 39
Ø Βέροια: Κινηματοθέατρο ΣΤΑΡ, Μητροπόλεως 57
Ø Ηράκλειο: Κινηματογράφος ΑΣΤΟΡΙΑ CYTA, Πλατεία Ελευθερίας
Ø Ξάνθη: Λαογραφικό Μουσείο (Φ.Ε.Ξ.), Αντίκα 7
Ø Πάτρα: Θέατρο ACT, Σκάλες Γεροκωστοπούλου 65
Ø Παρίσι: ACATTONE, 20 rue Cujas, Paris
Ø Νέα Υόρκη: Directors Guild Theater, 110 West 57th Street, New York

Ώρα έναρξης: 19:00 (ώρα Ελλάδος) οι πόρτες στους χώρους θα ανοίξουν στις 18:30
Τιμές Εισιτηρίων: 7€ στο ταμείο / 6€ προπώληση
Προπώληση-πληροφορίες: www.micromfestival.gr

Στα πλαίσια του 6ου Micro μ Festival το Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2016 μετά το διαγωνιστικό μέρος θα πραγματοποιηθεί ειδικό αφιέρωμα με θέμα «Νέοι & Εργασία, Γυναίκες & Εργασία.» Το αφιέρωμα περιλαμβάνει την προβολή έξι θεματικών ταινιών μικρού μήκους, Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Το αφιέρωμα ενισχύεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Η είσοδος του κοινού κατά τη διάρκεια του αφιερώματος είναι ελεύθερη.
(Προβλεπόμενη ώρα έναρξης του αφιερώματος: 22:30)

*Οι υπηρεσίες για την επόμενη ταινία του νικητή σκηνοθέτη αφορούν υπηρεσίες post production ή ενοικίασης εξοπλισμού.
https://www.facebook.com/events/1670896456571372/
https://www.facebook.com/micromfestival/ micro μ festival (@micromfestival) | Twitter

micro-m-festival-2016

Ταυτότητα

Το Micro μ Festival είναι το πλέον ανερχόμενο ετήσιο ελληνικό διαγωνιστικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους. Στόχο του φεστιβάλ αποτελεί η διάδοση της ταινίας μικρού μήκους και η προβολή της αξιόλογης δουλειάς νέων ελλήνων κινηματογραφιστών του είδους στην ελληνική περιφέρεια και το εξωτερικό.

Το MμF πραγματοποιείται στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού κάθε φθινόπωρο και βασίζει την ιδιαιτερότητά του σε μια σημαντική καινοτομία. Είναι το μοναδικό φεστιβάλ της χώρας που προβάλλει 15 ταινίες μικρού μήκους σε μια ημέρα, την ίδια ώρα σε πολλές πόλεις ταυτόχρονα με «ζωντανή» αναμετάδοση των αποτελεσμάτων.

Το ΜμF είναι ένας χώρος ανοιχτός, μεταβαλλόμενος, καθαρός, μακριά από τις νόρμες και τα πρότυπα που επιβάλλει η βιομηχανία, βασισμένος στην έμπνευση και την αυτοοργάνωση ανθρώπων που αγαπούν τον κινηματογράφο.

Μοναδικός κριτής του MμF είναι το κοινό, το οποίο κάθε χρονιά μεγαλωμένο και πιο ταξιδεμένο ανοίγει άμεσο διάλογο με τους δημιουργούς.

Από το 2011, την πρώτη χρονιά δημιουργίας του MμF στην Αθήνα, το φεστιβάλ έχει μέσα σε πέντε χρόνια αυξήσει το δίκτυο των πόλεων διεξαγωγής του σε δέκα, το 2015, υπερδεκαπλασιάζοντας το κοινό του και αλλά και ανοίγοντας τα φτερά του στο εξωτερικό. Μια δυναμική πορεία που κάθε χρονιά επιβεβαιώνει το λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε και εξηγεί το θόρυβο που σταδιακά δημιουργεί στους λάτρεις του ανεξάρτητου σινεμά.

Ποιοι είμαστε

Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία «ΚΑΤΟΠΤΡΟΝ» ιδρύθηκε στην Αθήνα με στόχο την ανάπτυξη και προώθηση κάθε δράσης πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Η διοργάνωση του «Micro μ Festival» από το 2011 αποτελεί, μεταξύ άλλων, πρωταρχικής σημασίας μέσον για την υλοποίηση του σκοπού μας.

Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «ΚΑΤΟΠΤΡΟΝ»

Tel: 210 9339763 / +306977092832

E-mail: info@micromfestival.gr

Ιστορία

2011 Το Micro μ Festival πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα την 26η Σεπτεμβρίου 2011 και φιλοξένησε 15 ταινίες Ελλήνων δημιουργών.

2012 Μετά την επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης, στις 6 Οκτωβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε το 2ο Micro μ Festival. Μια σημαντική καινοτομία που εντάχθηκε στην ταυτότητα της διοργάνωσης, από αυτή τη χρονιά, ήταν η ταυτόχρονη προβολή των ταινιών σε τρεις πόλεις της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδος) και η άμεση συμμετοχή του κοινού μέσω τριών παράλληλων εκδηλώσεων στην ανάδειξη με την ψήφο του, της αγαπημένης ταινίας του φεστιβάλ, κάτι το οποίο έγινε σε ζωντανή σύνδεση μεταξύ τους για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

2013 Το 3ο Micro μ Festival μας καθιέρωσε στον χώρο των κινηματογραφιστών και κρατώντας σταθερά την ιδέα της επιλογής ενός νικητή από 15 ταινίες, που είχαν επιλεγεί να προβληθούν στις 5 Οκτωβρίου 2013, μεγάλωσε ακόμα περισσότερο το δίκτυο των πόλεων που συμμετέχουν στο Festival, αγκαλιάζοντας ακόμα περισσότερο την περιφέρεια. Εκτός από τις πόλεις που ήδη συμμετείχαν από την προηγούμενη χρονιά, προστέθηκαν τα Χανιά και η Πτολεμαΐδα. Το βραβείο που δόθηκε προς τον νικητή σκηνοθέτη ήταν μια προσφορά για υπηρεσίες ύψους 1,000 ευρώ.

2014 Το 4ο Micro μ Festival άνοιξε τα φτερά του στο εξωτερικό. Στις 5 Οκτωβρίου 2014, πραγματοποιήθηκε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Χανιά, Πτολεμαΐδα, Κέρκυρα και Παρίσι και στις 19:30 ώρα Ελλάδος συντονίστηκαν και παρακολούθησαν τις δημιουργίες των νέων Ελλήνων κινηματογραφιστών αναδεικνύοντας την «αγαπημένη» τους. Το βραβείο ήταν επίσης μια προσφορά υπηρεσιών ύψους 1,500 ευρώ. Από την 4η διοργάνωση συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

2015 Το 5ο Micro μ Festival πραγματοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2015 για πρώτη φορά σε διψήφιο αριθμό πόλεων. Δέκα πόλεις ταυτόχρονα – Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδος, Χανιά, Πτολεμαΐδα, Κέρκυρα, Βέροια, Ηράκλειο, Ξάνθη και Παρίσι- παρακολούθησαν τις ταινίες του φεστιβάλ και συνδέθηκαν ζωντανά μεταξύ τους. Το βραβείο που δόθηκε στον νικητή σκηνοθέτη ήταν μια προσφορά υπηρεσιών ύψους 1,500 euro.

0 212