Στα πρότυπα αντίστοιχων διεθνών φεστιβάλ, το 1ο Athens Science Festival έρχεται να ενθαρρύνει ανθρώπους όλων των ηλικιών να ανακαλύψουν τον κόσμο τους, μέσα από μια σειρά διαδραστικών εκθεμάτων, ομιλιών, προβολών και βιωματικών εμπειριών. Απευθύνεται σε επιστήμονες, σε μη ειδικούς, σε μικρούς και μεγάλους, στα παιδιά, στο ευρύ κοινό.

Τα παιδιά μας θα ζήσουν 120 χρόνια; Ποιος είναι ο ήχος του Διαστήματος; Αυτά είναι μόνο δύο από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν, στα πλαίσια του 1ου Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, με θέμα “Η επιστήμη στην καθημερινότητά μας”, που διεξάγεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, από τις 30 Απριλίου μέχρι τις 4 Μαΐου, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον ΜΚΟ SciCo, το British Council και τον Σύνδεσμο Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση και θα καλύπτει 11 Θεματικές Ενότητες: Αειφόρος Ανάπτυξη, Αστρονομία και Διάστημα, Χημεία, Φυσική, Επιστήμες Περιβάλλοντος, Καινοτομία και Τεχνολογία, Μαθηματικά, Επιστήμες Υγείας, Ιστορία των Επιστημών, Γεωλογία, και Επιστήμη και Τέχνη.

Στις 10 Απριλίου, το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του Φεστιβάλ, στο αμφιθέατρο του ραδιοσταθμού “Αθήνα 984”, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι, Παρουσιάστηκαν οι στόχοι και το όραμα της κίνησης από τους διοργανωτές, και πήραμε μία πρώτη γεύση για όσα θα βιώσουμε στο πενθήμερο που θα διαρκέσει η γιορτή των επιστημών.

“Το 2007, μόνο το 3-5% των κονδυλίων για την επιστήμη πήγαιναν στη διάχυση της επιστημονικής γνώσης. Σήμερα, στην ίδια κατεύθυνση διοχετεύεται το 12-15% των κονδυλίων. Το όραμα του SciCo ωρίμασε  και φτάσαμε στο 1ο Φεστιβάλ Επιστήμης κ’ Καινοτομίας”, δήλωσε ο Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος, πρόεδρος του ΜΚΟ SciCo και της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ.

Στόχοι του Φεστιβάλ, όπως τους παρουσίασε ο κ. Αναγνωστόπουλος, είναι:

1. Να αναδείξει την ύπαρξη της επιστήμης στην καθημερινότητά μας, από το λεπτό που ξυπνάμε και τρώμε πρωινό (διατροφή), μέχρι την ώρα που οδηγούμε το αυτοκίνητό μας (μηχανική) και τις στιγμές που σκεφτόμαστε (νευροεπιστήμες)

2. Να παρουσιάσει την εξαιρετική ερευνητική δουλειά που πραγματοποιείται στην Ελλάδα

3. Να εμπνεύσει, να δημιουργήσει νέα πρότυπα από τον χώρο των επιστημών και να ενισχύσει την επιθυμία των ανθρώπων να σπουδάσουν σε τομείς της επιστήμης

4. Να δείξει ότι “Η επιστήμη και η έρευνα είναι fun” και να ψυχαγωγήσει το κοινό μέσω αυτών

“Είμαστε χαρούμενοι που την πρωτοβουλία αγκάλιασαν και αγκαλιάζουν πάνω από 30 συνεργάτες, που έρχονται να μιλήσουν στο ευρύ κοινό, σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ευχαριστούμε και τους τόσους εθελοντές που προσέφεραν εκατοντάδες ώρες εργασίας”, κατέληξε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής.

Στιγμιότυπο από το πάνελ στη συνέντευξη τύπου

Η Αναστασία Ανδρίτσου, εκ μέρους του British Council, που συνδιοργανώνει το Φεστιβάλ, δήλωσε πώς είναι χαρούμενη “που μοιραζόμαστε το όραμα, ένα όραμα που μετουσιώνεται σε πράξεις”. Τόνισε ότι, από την πρώτη στιγμή, το ενδιαφέρον για το Φεστιβάλ ήταν μεγάλο, και ότι ακόμα και τώρα, οι διοργανωτές λαμβάνουν ιδέες από επιστήμονες και καλλιτέχνες.

Η κα Ανδρίτσου αποκάλυψε ότι στο Athens Science Festival, από το πρωί μέχρι το βράδυ, θα υπάρχουν 4 ζώνες δραστηριοτήτων, προσανατολισμένες στα θέλω ειδικών και μη, μικρών και μεγάλων. “Ελπίζουμε ο καθένας να βρει κάτι με το οποίο να μπορέσει να ταυτιστεί. Και να μην ξεχνάμε ότι σε αυτή τη χώρα γίνονται πράγματα”.

Συγκεκριμένα, το Φεστιβάλ θα χωρίζεται στις παρακάτω ζώνες:

1. Πρωινή ζώνη για παιδιά και μαθητές, με: Διαδραστικά εκθέματα (π.χ. γνωριμία με βαθυσκάφος), Επιστημονικές Θεατρικές παραστάσεις (Υγεία Εν Γνώσει, Με τα Μάτια της Γης), Πειράματα (όπως, πώς φτιάχνεται το κρασί), Εκπαιδευτικά Παιχνίδια και Μαθητικούς Επιστημονικούς Διαγωνισμούς.

2. Μεσημεριανή ζώνη για νέους και επιστήμονες, όπου θα προβάλλονται 3 με 4 ταινίες ντοκιμαντέρ την ημέρα, από μία συλλογή περισσότερων από 30 βραβευμένων έργων, προσφορά του αρχείου του CAID.

3. Βραδινή ζώνη με: Debates, Καφενείο Επιστήμης, Επιστημονικές Ομιλίες με τη συμμετοχή του κοινού, και Πρωτότυπους Διαγωνισμούς.

4. Μία απροσδόκητη συνάντηση των επιστημών και της τέχνης (Βραδινή Ζώνη), όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει συναρπαστικά Performances

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, χαιρετισμό απηύθυνε, μέσω βίντεο από τις ΗΠΑ, και ο διακεκριμένος Έλληνας φυσικός, Δημήτρης Νανόπουλος, ο οποίος θα είναι και εκ των ομιλητών του Φεστιβάλ (30/4, στις 18:00).

Μεταξύ άλλων, ο κ. Νανόπουλος ανέφερε ότι: “Ζούμε μία κοσμοϊστορική εποχή, με εντυπωσιακές ανακαλύψεις, στην οποία απαντώνται, για πρώτη φορά, τα μεγαλύτερα προαιώνια ερωτήματά μας. Έχουμε υποχρέωση να περάσουμε τη γνώση στον κόσμο και τέτοιες εκδηλώσεις κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση”.

Το ελληνικό θαύμα και η έμπνευση των νέων

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο αστρονόμος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ξενοφώντας Μουσάς, ο οποίος θα είναι εκ των κεντρικών ομιλητών του Φεστιβάλ, σημειώνοντας ότι η διοργάνωση μίας γιορτής των επιστημών στην Αθήνα είναι ευκαιρία. “Οι επιστήμονες πληρώνονται από τον λαό”, είπε, “επομένως είναι σημαντικό να επιστρέφουν κάτι στον κόσμο”.

Το 1ο φεστιβάλ επιστήμης στην Αθήνα έρχεται και θα είναι FUN!

“Το Φεστιβάλ μπορεί να εξηγήσει πώς αυτό που ονομάζεται ‘ελληνικό θαύμα’ – επιστήμη και φιλοσοφία εδώ ξεκίνησαν – μας έφερε εδώ, να διοργανώνεται το Φεστιβάλ. Μπορεί να εμπνεύσει ένα νέο παιδί, αν δει ότι στην Ελλάδα, παρά τα στραβά της, η επιστήμη προχωρά, ακόμα και χωρίς λεφτά, σε αντίθεση με όσα ακούγονται. Και με αναπτερωμένο ηθικό να προχωρήσει”.

Τη συνέντευξη τύπου έκλεισε ο Δημήτρης Αποστολάκης, του γνωστού συγκροτήματος – κολεκτίβα “Χαΐνηδες”, ο οποίος λίγοι γνωρίζουν, είναι η αλήθεια, ότι έχει διδακτορικό στη Φυσική, και θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ με την παράσταση – διάλεξη φυσικής “Το Σωματίδιο του Θεού”.

Τόνισε ότι οι επιστήμονες δεν πρέπει να μένουν κρυμμένοι πίσω από πέπλα. “Συν-εξελισσόμαστε όταν μαθαίνουμε και καταλαβαίνουμε τις αλλαγές στην επιστήμη και στην τέχνη. Πρέπει να μάθουμε τα μυστήρια του μικρόκοσμου και του μακρόκοσμου, τα πολύ μικρά και τα πολύ μεγάλα” κατέληξε. Και μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους.

Περιμένουμε λοιπόν, με μεγάλο ενθουσιασμό, το Athens Science Festival, και ευελπιστούμε, όπως δήλωσαν και οι διοργανωτές του, να το αγκαλιάσουν οι Αθηναίοι και όχι μόνο, να στεφθεί με επιτυχία, και να καταστεί θεσμός που θα συνεχίσει και θα μεγαλώσει. Η επιστήμη είναι εδώ και είναι FUN!

Εισητήρια: 2 ευρώ για μαθητές σχολείων, 5 ευρώ ημερήσια είσοδος (4€ τιμή προπώλησης), 15 ευρώ πενθήμερη είσοδος, παιδιά κάτω των 6 δωρεάν

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.athens-science-festival.gr

0 166