TOP 10 NEW EUROPEAN RECORD SHOPS

Ύστερα από μια χρόνια φαινομενική πτώση, η δημοτικότητα του βινυλίου, είναι σίγουρα μια απολαυστική αναζοπύρωση. Με τους “παλαίμαχους του πεζοδρομίου” να επιστρέφουν, δισκάδικα ανοίγουν σε διάφορες γωνίες του δρόμου.

Παρακάτω θα βρείτε τα 10 καλύτερα καταστήματα που δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη, από τις αρχές του περασμένου έτους.

1. YAM, London

Units 12-14 in K & S Indoor Market, 135A Rye Lane

Λαμβάνοντας το όνομά του από το αγαπημένο τραγούδι ενός συνιδρυτής του, Donald Byrd (και τοπικά δημοφιλές λαχανικό), το κατάστημα της YAM έχει στα αποθέματά του τα πάντα, από jazz, funk και disco με house έως και techno. Ο Theodor Kozłowski και ο Tom Lawes, συλλέκτες και DJ, άνοιξαν το κατάστημα “για να υποστηρίξουν την ακμάζουσα μουσική σκηνή στο Peckham” – μια γειτονιά του Νότιου Λονδίνου που έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια. «Με την παρούσα κατάσταση της περιοχής θεωρήσαμε ότι αν δε δράσουμε τώρα,δε θα μπορέσουμε αργότερα και ίσως να μην έχουμε ούτε τα χρήματα να το κάνουμε» δήλωσαν ο Theo και ο Tom. “Έτσι έχουμε βαλθεί να δημιουργήσουμε κάτι πιο μόνιμο ή μόνιμο στον τόπο που θα μπορούσαμε απλά να αντέξουμε οικονομικά». http://youandmusic.net/

2. Groovedge, Lyon

Άνοιξε τον Οκτώβριο του 2013 από τον Quentin Moskovtchenko.

Το Groovedge έχει ως στόχο να αποτελέσει ένα χώρο συνάντησης για την ποικίλη μουσική κοινότητα της Λυών. Είναι μια πόλη χωρίς έλλειψη κλαμπ, για να μην αναφέρουμε το ετήσιο φεστιβάλ Nuits Sonores, αλλά ο ιδρυτής του μαγαζιού, Quentin αναγνώρισε την ανάγκη για ένα δισκάδικο που τροφοδοτηθεί, “σε μια πιο γενική έννοια”, μουσική στους οπαδούς όλων των γούστων και προτιμήσεων. Το κατάστημα πουλάει κάθε μουσικό υλικό κυρίως από βινύλιο, καθώς φιλοξενεί κάθε Σάββατο διάφορα events. Μάλιστα, τις Κυριακές πραγματοποιούνται χαλαρές συνεδρίες “chill-out” που διαθέτουν ζωντανή μουσική και τσάι. “Είμαστε μια ομάδα, μια οικογένεια. Όλοι βοηθούν ο ένας τον άλλον », είπε ο Quentin.

https://www.facebook.com/groovedgemusic

3. The Living Mountain, Edinburgh

Room 2, Hope Park Church, Summerhall

Το Living Mountain είναι το “πνευματικό τέκνο” του Firecracker Recordings, με αφεντικό τη Lindsay Todd, και άνοιξε την 1η Αυγούστου του τρέχοντος έτους για να συμπέσει με το Φεστιβάλ του Εδιμβούργου. Εμπνευσμένο από το βιβλίο του Nan Shepherd (1977) με το ίδιο όνομα και με τοποθεσία το Hope Park Church, Summerhall, σε αυτό μπορεί να βρει κανείς περιζήτητες νέες κυκλοφορίες όπως Mood Hut, Sex Tags, The Trilogy Tapes και Blackest Ever Black, επιπροσθέτως βιβλία και κασέτες. Λαμβάνοντας υπόψη καλλιτεχνικές προσπάθειες του Todd (η ετικέτα της έχει μερικά από τα καλύτερα έργα τέχνης εκεί έξω), ο χώρος θα φιλοξενήσει επίσης μια σειρά από εκθέσεις και εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των πειραματικών και την musique concrete παραστάσεις. https://www.facebook.com/thelivingmountain

4. mp12″, Ibiza

Carretera San Antonio nº 25 Km 2

Με βάση το Carretera του San Antonio, ακριβώς έξω από την πόλη της Ίμπιζα, το mp12”  επιδιώκει να παρέχει στους DJ της Λευκής Νήσου και τους συλλέκτες βινύλιου μια νέα και αξιόπιστη πηγή φρέσκιας μουσικής. Το κατάστημα αποτελεί μέρος του συγκροτήματος Flamingo Studios, το οποίο λειτουργεί ως στούντιο ηχογράφησης, μίξη και το mastering στούντιο για τους παραγωγούς του νησιού.Το mp12” έχει φιλοξενήσει περιστασιακές βραδιές , ενώ τον Αύγουστο είχ παρουσιάσει τη Julian Perez (Fathers & Sons Records fame) και άλλους.

https://www.facebook.com/mp12records

5. Bikini Waxx, Berlin

Blücherstraße 33

Το Bikini Waxx Records είναι η δημιουργία του Gerd Tammist, έναν ειδικό συλλέκτη ο οποίος μετακόμισε στο Βερολίνο τον περασμένο φθινόπωρο, πριν από τη δημιουργία καταστήματος στο διαμέρισμά του στο Blücherstraße του Kreuzberg. «Οι πελάτες μου εκτιμούν την εμπειρία του να σκάβουν τα αρχεία σε ένα περιβάλλον χωρίς βιασύνη – όπου δεν έχει ουρές για πικάπ και μπορούν απλά να καθίσουν σε μια πολυθρόνα, να απολαύσουν τη θέα εκατομμυρίων δολαρίων και να ακούσουν τα αρχεία” είπε ο Gerd. «Σε αντίθεση με την αίσθηση που προκαλείται σε μεγαλύτερα καταστήματα, θα προσφέρει μια πιο προσωπική προσέγγιση». Το Bikini Waxx  έχει σε απόθεμα μια “προσεκτικά φιλτραρισμένη επιλογή” των απολαύσεων βινυλίου, που περιλαμβάνει πολλά είδη και στυλ. Λόγω της φύσης της επιχείρησης (που βασίζεται στο σαλόνι του Gerd) το κατάστημα είναι ανοιχτό μόνο κατόπιν ραντεβού, οπότε όποιος θέλει να το επισκεφτεί πρέπει πρώτα να κλείσει ραντεβού.

www.http://bikiniwaxxrecords.com/

6. Rye Wax, London

133 Rye Lane, SE15 4ST

Η δεύτερη καταχώρηση στη λίστα με ταχυδρομικό κώδικα SE15, το Rye Wax βρίσκεται στο υπόγειο του Bussey Building / CLF Art Café Peckham , ενώ ανήκει και διοικείται από την ίδια ομάδα που κρύβεται ήδη πίσω από αυτούς τους χώρους. Είναι ανοιχτό έξι ημέρες την εβδομάδα (Τρ-Κυρ) και διακηρύσσει ότι είναι «αφιερωμένο στα διάφορα μέσα και στη φυσική τους μορφή». Στο κατάστημα υπάρχουν καινούρια και μεταχειρισμένα αρχεία μαζί με τα CD, ταινίες, κόμικς, βιβλία και παιχνίδια. Ο ευέλικτος χώρος διαθέτει επίσης ένα καφέ καθώς και μπαρ, ώστε να διοργανώνει αξιόλογα κάποιες εκδηλώσεις και παραστάσεις: νύχτα έναρξή τους τον περασμένο Ιούλιο, DJs που εκπροσωπούν τα αγαπημένα του TIEF κ.λπ.

https://www.facebook.com/ryewax

7. La Source, Paris

46 Rue Albert Thomas

Το “La Source” αποτελεί μια νέα συνεργασία του Jacques Bon (Smallville Records), Xavier Ehrestmann (DDD / Η Hustler) και του Antoine Buffard (editor-in-chief του περιοδικού TRAX). Με βάση την οδό Rue Albert Thomas στο 10ο διαμέρισμα, το κατάστημα είναι ένα από τα λίγα στη γαλλική πρωτεύουσα, που είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στο ηλεκτρονικό στυλ. Από τότε που άνοιξε, στις αρχές του 2013, το La Source έχει παρουσιάσει μια σειρά από in-store εμφανίσεις από καλλιτέχνες όπως ο Jus-Εd, οι Chicago Skyway καθώς και San Proper. Μάλιστα, διαθέτουν το δικό τυς “Warm Up Night” κάθε Τετάρτη βράδυ στο Belleville του La Java.

https://www.facebook.com/la.source.paris

8. 180G. Berlin

Köpenickerstr. 10

Από την έναρξη λειτουργίας του, τον Ιούλιο του 2013, το 180G έχει πουλήσει καινούργια και μεταχειρισμένα βιβλία σε απαιτητικούς DJs και εκσκαφείς του Βερολίνου από τη βάση του για Köpenicker Straße. Μιλώντας για μουσική, η εστίαση φαίνεται να είναι κυρίως σε rugged house και techo μουσική από τις ΗΠΑ κι οπουδήποτε αλλού, με μια εξαιρετική επιλογή από κλασικά κατασταλτικά αλλά παράλληλα διαχρονικά και προπαντώς, καλά διατηρημένα πρωτότυπα. Γιόρτασαν το άνοιγμα τους με ένα πάρτι στο Hoppetosse με τους Credit 00, Eric Cloutier και το πλήρωμα των Latency Recordings. Μεταξύ άλλων έχουν φιλοξενήσει πάρτι στο OHM (λίγο πιο πάνω στο δρόμο που ειναι το κατάστημα) με τους Call Super και The Maghreban.

https://www.facebook.com/180grecordstore

9. Is The Place, Madrid

Gran via 40, 6º-1

Στην καρδιά της ισπανικής πρωτεύουσας, στην οδό Calle Gran Via, το Is The Place άνοιξε νωρίτερα αυτό το χρόνο από τον Jose Rico και Alfonso Pomeda – ίσως περισσότερο γνωστοί ως τα κεφάλια πίσω από τo Sownbeat, το σπίτι κυκλοφορίας του Specter, Marcellus Pittman, Juju & Jordash και πολλών άλλων. Οι Ισπανοί παρουσιάζουν μια επιδέξια συλλογή με καινούργια και μεταχειρισμένα, που εκτείνονται σε σύγχρονες, vintage, έως και ντίσκο.

https://www.facebook.com/IstheP

10. Love Vinyl, London

5 Pearson Street

Το Love Vinyl ξεκίνησε τη λειτουργία του λόγω εργασιών τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Σε αντίθεση με το YAM και το Rye Wax, είναι βασισμένο στο Dalston, στα ανατολικά της πόλης, σε απόσταση αναπνοής από το Kingsland Road. Το κατάστημα ανήκει και λειτουργεί από τέσσερα βασικά άτομα στη σκηνή του Λονδίνου,τους Stuart Patterson, James Manero, ZAF Chowdhry και ο Jake Holloway, συγκεντρώνοντας μαζί δεκαετίες συνδυασμένης εμπειρίας και τεχνογνωσίας. Τα νέα και μεταχειρισμένα βιβλία προσφέρονται από δύο ειδικούς μετρητές, όπως είπε η ομάδα στο The Vinyl Factory. Στη λίγη, έως τώρα διάρκεια ζωής, έχουν ήδη φιλοξενήσει τους Floating Points, Danny Krivit και Horse Meat Disco.

https://www.facebook.com/lovevinyllondon

[gcal id=”1116″]

0 497